Niezwykła moc granatu

Granat zachwyca smakiem. Jednak nie tylko te walory się liczą. Podkreśla się również niezwykłe zdrowotne właściwości tego owocu.

Starożytny rodowód

Owoc granatu znany jest od starożytności. Uprawiano go już 5 tys. lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Rzymie miał status świętego. W Chinach natomiast twierdzono, że sok z granatu zapewnia długowieczność. Duża liczba nasion sprawiła, że owoc ten stał się symbolem płodności.

Za miejsce pochodzenia tego owocu uznaje się Persję i Mezopotamię. Uprawiano go również w Indiach i na Kaukazie. Informacje o nim dotarły do Europy za sprawą baśni, legend i podań. Mimo że znany jest od tysięcy lat, jego popularność wzrosła dopiero w ostatnich latach.

Granat – lek na wszystko

Dlaczego granat zyskał tak ogromną popularność? Co sprawia, że sięgamy po ten owoc coraz chętniej?

Walory smakowe – oczywista sprawa. Soczysty, orzeźwiający, delikatny. Jedyny minus – niewygodny w spożyciu. Za sprawą tego, że posiada małe nasiona, ciężko się go obiera, a później spożywa.

Jednak nie smak jest najważniejszy. Jego wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Jak podkreślają specjaliści, granat to owoc życia.

Bardzo ważny jest fakt, że wyciśnięty sok z granatów zawiera moc antyutleniaczy. Pomagają one organizmowi eliminować wolne rodniki, czyli atomy, które przyczyniają się do uszkodzenia komórek organizmu.

Zwraca się uwagę na to, że sok z granatu powinien być spożywany zarówno przez kobiety, jak i przez mężczyzn. Panie , w okresie menopauzy, namawia się do spożywania tego specyfiku. Granaty zwierają estron ( folikulinę ), czyli naturalną formę estrogenu, którą stosuje się powszechnie w terapii hormonalnej. Dużo kobiet, chcąc uniknąć skutków ubocznych leczenia hormonalnego, korzysta właśnie z tego rodzaju terapii.

Panowie, chcąc uniknąć impotencji oraz ochronić się przed rakiem prostaty, powinni również sięgać po sok z granatu. Owoc ten bogaty jest w składnik, który odpowiedzialny jest za obniżenie poziomu antygenu gruczołu krokowego.

Inne, ale również cudowne działanie tego specyfiku, to korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Antyutleniacze zawarte w granacie mogą przyczynić się do zredukowania złogów cholesterolu, które gromadzą się w naczyniach krwionośnych.

Granat to również bogate źródło witamin ( A, C, E i B ) oraz substancji mineralnych ( wapń, żelazo, krzem i jod ). Jest to również owoc zawierający błonnik, kwasy organiczne oraz błonnik.

Granat – lek na wagę

Jak twierdzą specjaliści, granat powinien znaleźć się również w menu osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Z badań wynika, że spożywanie tego owocu przyczynia się do redukcji tłuszczu oraz zmniejsza apetyt.

Naukowcy podkreślają jeszcze inne właściwości granatu, m.in. poprawia pamięć, działa ochronnie na płód, a także nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych.

Smaczny i zdrowy. Warto spróbować!